Senegalci (Poicephalus senegalus) su dugački oko 23 cm (9 in), a teški od 120 do 170g . Imaju relativno veliku glavu i kljun za svoju veličinu a njihovo perje formira kratak, širok rep. Odrasli imaju sivu glavu boje uglja, siv kljun i svetlo žute zenice oka, zelena leđa i vrat i žut drugi sloj perja i zadnji deo. Žute i zelene oblasti na prednjem delu senegalca formiraju V oblik što podseća na žut prsluk preko zelene oblasti. Mladi senegalci imaju tamno sive, skoro crne zenice oka koje se kasnije promene u svetlo sivu.

 

Odrasli Senegal Papagaj ima ugalj sivu glavu; zelena krila, leđa i grla; a donji deo i grudi i stomak imaju odvojen žute do narandžaste DEO V-oblika – ponekad poznat kao prsluk – sa gornji deo grudi je svetlo zeleno.

Senegalcima se ne može jasno odrediti pol, ali postoje neke hipoteze koje nekad mogu pomoći da se odredi pol odraslih ptica:

V oblik prsluka je obično duži kod ženki; kod ženki zelena oblast je produžena naniže preko grudi do između nogu, dok kod mužjaka, vrh zelene oblasti se završava na pola puta niz grudnu oblast.

Kljun i glava su kod ženki generalno malo manji i uži nego kod mužjaka.

Zaklonjeno perje ispod repa ( kratko perje ispod glavnog perja na repu) je kod mužjaka uglavnom žuto a uglavno zeleno kod ženki.

Mužjaci su generalno ali ne uvek veći i teži od ženki

Senegal Papagaji imaju životni vek od 20 – 30 godina; Međutim, neki ptice koje žive u kućnim uskovima su evidentirani da je živeo blizu 50 godina

Razmnožavanje

Senegalci se gnezde u rupama u drveću, često u uljanim palmama i obično izlegu tri do četiri bela jajeta. Jaja su dugačka otprilike 3 cm a 2,5 cm široka. Ženka leži na jajima, počev od perioda nakon što je drugo jaje izleženo, pa otprilike 27 do 28 dana. Tek izleženi ptići ne otvaraju oči dve do tri nedelje nakon što se izlegu. Oni po pitanju hrane i toplote zavise od majke koja ostaje u gnezdu većinu vremena do otprilike četiri nedelje nakon izleganja kada ptići dobiju dovoljno perja za toplotnu izolaciju. U ovom periodu mužjak donosi hranu za ženku i ptiće i čuva oblast oko gnezda. Otprilike dve do tri nedelje nakon izleganja jaja. ženka takođe počinje da sakuplja hranu za ptiće. Ptići odlete iz gnezda nakon otprilike 9 nedelja i postaju nezavisni od svojih roditelja oko 12 nedelja nakon izleganja. Pripitomljeni senegalci su relativno jednostavni kada je u pitanju razmnožavanje i postoji mala industrija za razmnožavanje i pripitomljavanje senegalaca i drugih papagaja za tržište kućnih ljubimaca. U ptičarstvu, senegalci mogu da počnu da se razmnožavaju kada napune 3 do 4 godine ali neki to ne čine dok ne napune 6 ili 7 godina.

Kutije za gnežđenje senegalaca mogu biti različitih oblika i veličina ali npr. kutija za gnežđenje visoka otprilike 550cm i oko 240cm do 300cm široka bila bi sasvim odgovarajjuća. Otvor za ulaz i izlaz ptica prečnika oko 76 cm bio bi odgovarajuć a ptice taj otvor mogu proširiti kljucanjem drveta. Kutije za gnežđenje obično imaju bezbedna bočna vrata zbog nadgledanja gnezda.

Kućni ljubimci

Senegalci su manje zahtevan od drugih papagaja vrsta . U skladu trening od malih nogu se preporučuje da se obezbedi dosta igračaka kako bih potencijalni  vlasnici uživaju u pticu slobodan destruktivnih i dosadnih navika.

Pripitomljeni senegalci su jedni od najpopularnijih papagaja kućnih ljubimaca. Ispuštaju piskave zvuke, zvižduke i kreštanje, ali nisu bučni kao mnoge druge vrste papagaja. Trebalo bi im nabaviti kućni kavez veličine barem 122cm x 91cm x 91cm ili spoljni kavez za ptice u toplim sredinama od najmanje 183cm x183cm x 91cm. Ako su smešteni u neogovarajućem kavezu, senegalci mogu ispoljiti agresivno ponašanje kao što je udaranje ili penjanje na zidove kaveza ili konstantno piskavo kreštanje. Veliko je zadovoljstvo posedovati lepo pripitomljenu pticu a senegalac je poznat po komičnim gestovima i po imitiranju ljudskog govora.