Prirodno stanište Fišer papagaja : severna Tanzanija iz južne obale jezera Viktorija, kao i Aruša Serengeti nacionalni park, eventualno Ruanda i Burundija, nastanjuju se i u različitim primorskim oblastima Tanzanije i Kenije, kao i iz unutrašnjosti Mombasija.
Navike Fišera : Naseljava visoke visoravani sa žbunjem i drvećem, uglavnom između 1.100 i 2.000 m. Može se naći često i u grmlju Savana, otvorenih travnatih oblasti.
Populacija Fišera je u padu poslednjih godina zbog trgovine pticama i u prirodi ih ima oko 100.000 ptica.

Fišeri su jarkih boja i relativno mali papagaji. Ženke i mužjaci su identične u izgledu. Pojedinci se kreću u dužini od 12,7 do 15 cm s rasponom krila od 88 do 89 mm, i težiti od 42 do 58 g. Oči su okruženi bijeli prsten koji čini oči ističu. Iris je tamno smeđe boje, kljun je tamno narančasto-crvene boje, koji je završio u bijelom pojasu u blizini nosnih otvora. Lice je narančasta, postaje maslinasto zelena i smeđa na stražnjoj strani glave do sredine potiljak. Obrazi su tamno narančasta, postaje lakši na grlu i žuta na trbuhu. Ostatak tijela je vitalno zeleno. Krila su tamnije nijanse zelene u odnosu na tijelo. Rep je u klinču oblika i prvenstveno zelena osim u nekim plavim perjem. Noge su svijetlo siva

U prirodi sezona parenja traje od suvog perioda u januaru i februaru, preko aprila, juna pa do jula.Tada se parovi izdvajaju i u već izdubljene duplje u drveću ili u tunelima iskopanim u liticama i ženka i mužjak unose ljuspice grančica praveći pri tom sferno gnezdo lavirintskog tipa sa dvostrukim otvorom u koje će ženka položiti 3-6 belih jajaveličine 23x17mm i na kojima će ležati narednih 20 dana, koliki je i period inkubacije, dok će se mladi po izleganju zadržati u gnezdu još 5 nedelja.