Rozenkolis

Stanište Rozenkolis papagaja : Namibija južno od Oranje i ka severnom delu Pokrajine, kao i unutrašnjost jezero Ngami, Bocvana.
Biraju uglavnom suva kamenita područja sa žbunjem i drvećem od nivoa mora do 1.600 m visine; Često ih možemo naći u području naseljenih mesta, gde ima vode, nikada nisu pronađeni daleko od vode.
Rozeikolisi žive obično u grupama do 12 ptica, retko u većem broju, glasani su i aktivni, često se javljaju svađe unutar grupe; parovi ostaju bliski,Ukoliko u blizini staništa nestane vode lete i po nekoliko puta dnevno na pojilo ili se sele bliže njemu. Oglašavaju se piskavim i metalnim zvukom.

Rozenkolis je veličine 16 – 18 cm. Celo lice, čelo, grlo i deo grudi je crven, a ova boja je najizrazitija na celu. Kljun žut a oči tamno braon. Teme, potiljak, zadnji deo vrata, ledja i spoljni deo krila su zeleni kao trava, a grudi, trbuh i unutrašnji deo krila su žućkasto zeleni. Jednom oformljen par ostaje vezan do kraja života! Ovo isto važi i za njihove srodnike Fišere, Personate i zbog toga se nazivaju i ”Ljubavni papagaji”. Hrane se raznim semenjem, najčešće semenkama akacije, bobicama, voćem i povrćem, a veliki su ljubimci insekata i crvića.Period parenja je od marta do maja,kada oba roditelja na specifičan način cepkaju ljuspice drveća dužine do 10cm zabadajući ih u perije iznad repa i leđa, da bi ih po unošenju u duplju-gnezdo vadili i od njega formirali sferno gnezdo u kome će ženka položiti 4-6 belih jaja veličine 24x17mm. Period inkubacije traje od 21 do 23 dana, a mladi po izleganju ostaju u gnezdu 5-6 nedelja do potpunog operjavanja i pod starateljstvom roditelja su još oko 15 dana, posle čega napuštaju roditelje i formiraju nove zajednice. Polno su zreli posle 8 meseci.

Kod razmnožavanja, najbolji rezultati se ostvaruju u prostranim volijerama. Pored toga svakom paru treba obezbediti bar jedno gnezdo. To je ustvari kućica od dasaka sa unutrasnjim dimenzijama 18x18x25 cm.Najbolje je koristiti konstrukcije sa pokretnom gornjom stranom kako bi proces gneždjenja mogao da se prati, a gnezdo redovno cisti. Prečnik otvora na kućici je 5 cm. Kao materijal za gradnju gnezda treba im obezbediti tanke grančice lipe, breze i vrbe. Sa njih ptice gule koru, od koje u unutrašnjosti formiraju pravo gnezdo nalik na vrapčije. Unutrašnja strana gnezda je uvek obložena sveže zelenim komadima biljaka, što verovatno obezbedjuje potrebnu vlažnost.

Hrane se semenjem prosa, ovsa, suncokreta, konoplje, američkog sirka, svetlog semena i kanarinskom hranom, a mladim pticama treba davati mešavinu jaja, keksa i maka.Takođe, ne smemo isključiti jabuke, spanać, šargarepu, list sa grančicom peršuna, dršku sa semenom neljute paprike, krastavac sa ljuskom, i obavezno dodavati minerale u čvrstom-granulastom stanju, kao i vitaminski kompleks koji se stavlja u vodu, a sve u cilju zdravlja, snage,živahnosti i potpune koloritnosti ptice.