Edel

Edel papagaji su veoma popularni kao kućni ljubimci zbog njihovog jedinstvenog izgleda i nežne prirode. Sljedeći članak će vam pomoći sa informacijama koje bi mogle biti korisne ako razmišljate o tome da ih uzmete za kućnog ljubimca.

Edeli (Eclectus roratus) su poznati ne samo zbog njihovog blagog temperamenta, već i zbog njihove neuporedive lepote. Imaju ličnu ličnost koja ih čini veoma lako održavati kao kućne ljubimce. Takođe su poznati kao majstori mimikrije. Međutim, ove ptice su malo bučne i vole ljudsku pažnju.

Neki ljudi kažu da su bučni, dok drugi kažu da su tihe ptice. Opčito govoreći, Edeli se kao vrsta smatra tihom pticom, ali ne postoji garancija da ćete dobiti tihu pticu. Napokon su papagaji i vole se ponekad biti bučni iz zabave.

Edel papagaj je poznat po različitim imenima u zavisnosti od vrste. Naučno ime za ovog papagaja je Eclectus roratus , ali se naziva i Red Sided, Vosmaeri, ili Solomon Island Eclectus. Ove ptice su rođene u Australiji, Novoj Gvineji i Solomonskim ostrvima. Odrasli papagaj može doseći prosečnu visinu od 32 – 38 cm.

 Temperament

Edel papagaji su inteligentne ptice sa prijateljskim osobama. Oni vole da provode vreme sa svojim ljudskim saputnicima. Možete ih naći kao kućne ljubimce zajedno sa drugim vrstama ptica. Morate biti sigurni da možete pružiti dovoljnu pažnju ptici većem dijelu dana. U poređenju sa Žako ili Ara papagaj  , Edeli  se mogu smatrati tišim pticama. Međutim, kada su ove ptice ugrožene ili upašene oni se dosta bučno oglašavaju.

Njihova inteligencija i sposobnost razgovora suparnici su afričkom sivom (Zako). Oni mogu brzo naučiti riječi , sposobni su da povezu nekoliko reči. Edeli obično više voli razgovarati nego vrištati.

Nega 

Briga o ovim papagajima uključuje njihove zahteve za stanovanje. Morate kupiti najveći kavez koji možete, pošto ovim pticama treba puno prostora za kretanje. Možete kupiti kavez koji ima prosječnu veličinu od 76 “x 50” x 95 “.Ptica koja je vrlo socijalna, trebao bi imati svoj kavez postavljen u prostoriji sa najvećim prometom. čak i dopustite vašoj ptici da izlazi iz kaveza kako bi provodila vreme sa porodicom .Ovi papagaji moraju imati puno neotrovnih igračaka za igru ​​sa kojima se mogu igrati. Obezbedite pticu stalak sa visokim postoljem ili igranim štandom .

Ishrana

Njihova ishrana sastoji se od svežeg voća i povrća. Ovi papagaji trebaju se hraniti šargarepom, povrćem, šipkom, grožđem i lubenicom kako bi se spriječio nedostatak vitamina A. Nemojte ih hraniti sa puno masti i proteina jer imaju tendenciju brzo dobiti težinu. Takođe, povećava se šansa povećanja nivoa holesterola, arterijske skleroze, pa čak i smrti.
Edeli papagaji spadaju među najinteligentnije vrste papiga. Takođe su odlični govornici.
Edel papagaji su veoma impresivne ptice sa visokim nivoom inteligencije i šarmantnom ličnom osobom. Imaju sposobnost da razgovaraju i mogu biti veoma ljubazni ljubimci. Oni vole da komuniciraju sa porodicom i postanu društveni. Ove ptice su veoma osetljive po prirodi i ako se osećaju zanemarenim, mogu razviti stres. Mužjaci i ženke su ljubazni i zabavni. Mnogi smatraju da mužjaci više mogu da se podučavaju nego ženke. Međutim, ženke su više nezavisne od muškaraca i manje doživljavaju stesove . Ove ptice treba puno pažnje i ne bi trebalo da ih uzimati ako ne možete provesti vreme sa njima.
Uzgoj ove vrste papagaja nije komplikovan. U sezoni parenja ženke su često agresivne prema mužjacima, često ih napadaju i ne dozvoljavaju im da se hrane. Nose obično 2 jaja, povremeno 3, inkubacije 28 do 30 dana, ženka obično sjedi stalno na jajima, vreme do potpunog izrastanja perja 70 do 80 dana. Ženke Edela često su agresivne prema mladima po napuštanju gnezda.