Kina Aleksandar

Kina Aleksandar je  jedinstvenog  izgleda i divan je poslušan kućni ljubimac. Jednom kad se ova ljupka ptica navikne na Vas i opusti se u novom domu, brzo će postati umiljati i smireni kućni ljubimac, s više od nekoliko trikova i oponaša u rukavu. S pažnjom, strpljenjem i puno pažnje, ove će papagaji postati zdravi, dugovječni i dobrodušni . Njihove pozitivne osobine čine ih izvrsnim izborom za ljubavnog porodičnog prijatelja.

Kina Aleksandar njeguju se zbog svoje mirne i zabavne prirode. Brzo će postati prijatelj koji voli.

Ovi papagaji prirodno preferiraju planinske terene, žive u alpskim šumama u regijama Indije, Tibeta i dijelova Kine – provincija Sečuan i Junan. Iako se gnijezde u udaljenim područjima, i dalje su ugrožena vrsta. Najveće prijetnje njihovom opstanku predstavljaju krivolovni ilegalni promet i sječa šuma, što narušava njihove uzgajivačke navike.

Kina Aleksandar je relativno velika ptica, a odrasli  dostižu prosječnu dužinu od 50 centimetara. Za razliku od dugih repova njihovih bliskih rođaka, poput Velikih Aleksandra , oni su nešto kraći, ali svejedno čine značajan dio ukupne dužine tijela. Važna činjenica je da postoje jasne i vidljive razlike između mužjaka i žena. Uglavnom se temelje na bojama i pomažu u brzom odabiru prilikom kupnje kućnog ljubimca.

Iako generalno nije bučan, Kina Aleksandar prilično je sposoban za razgovor. Ovi će papagaji razviti skroman rječnik i ponavljati riječi i fraze koje najčešće čuju. Još jedna zanimljiva činjenica je njihova sposobnost da ove riječi stave u kontekst. Kada žele spavati, jesti ili se igrati, upotrijebit će odgovarajuće rečenice da vas obavijeste. Jednom kada im se ne ukaže puno pažnje i ako ih se uglavnom zanemari, mogli bi postati bučniji nego inače.

Ovi su papagaji jedan od najzanimljivijih što se tiče boje. Krila, vrat, noge i leđa uglavnom su zelene boje, dok su stomak, grudi i glave obojeni u izrazito purpurno sivu boju. Jedinstvena karakteristika Kina Aleksandara su crne pruge lica. Jedna traka omota čelo u visini očiju, dok istaknutija, donja, obuhvaća područje brade i vrata. Jedna od glavnih razlika između muškaraca i žena su kljunovi. Mužjaci imaju ružičasto crveni kljun, dok ženke imaju potpuno crni, što im daje pomalo mrzovoljan izgled.

Crne pruge i jedinstvene kombinacije boja čine ove papagaje jednim od najzanimljivijih papagaja.

U divljini ovi papagaji uživaju u raznim sjemenkama, bobicama i voću. Pored uobičajenu mešavinu zrnaste hrane , dodajte i uravnoteženu dozu svježeg voća i zelenog povrća. Treba zapamtiti i redovito zamjenjivanje svježe vode za piće i povremeno kupanje. Prostrani, dobro osvijetljeni kavez je neophodan, iako je najbolja opcija pustiti ih iz kaveza. Igranje po kući sjajan je način da vježbaju i druže se s vama i vašom porodicom. Kako ih spriječiti da grizu i žvaču oko kuće, sipina kost je dobar lijek.

Kina Aleksandar može živjeti i do 30 godina. Život će provesti bez puno problema, zahvaljujući svojoj izdržljivoj i zdravoj prirodi i svojoj sposobnosti prilagodbe različitim uslovima. Ne smijete zanemariti njihove potrebe za prostorom, za socijalnom interakcijom i uravnoteženom, zdravom prehranom.  Kao i uvijek, dobra higijena je glavni prioritet i osigurava da nikakve bolesti koje se prenose kožom neće utjecati na vašeg ljubimca.

Ovi papagaji imaju izjednačenu ličnost. Oni su mirni i privrženi, ali ujedno i zabavni i vrlo inteligentni.

Ovo su jedne od mirnijih papagaja, ali i dalje su vrlo inteligentne i energične. Možda će im trebati malo više vremena da se prilagode i druže sa svojim vlasnikom i novom okolinom, ali kad to učine, upoznat ćete njihovu ljubaznost, zabavnu stranu. To je papagaj s uravnoteženim osobinama – energičan je, radoznao i voli se igrati, ali može biti i umiljat, smiren i iznenađujuće umiljat. Uz dovoljno pažnje i ljubavi polako ćete upoznati svog ljubimca i zaljubiti se mnogo brže.