Nimfa

Opis

Nimfa papagaj je najmanji pripadnik porodice kakadua. Kao kavezne ptice su na drugom mjestu po popularnosti, odmah iza tigrica. Jedini pripadnik roda Nymphicus, nimfa se pre smatrala ćubastim papagajem ili malenim kakaduom. Međutim, novija istraživanja pokazuju da nimfa pripada jednoj potporodici kakadua, Calyptorhynchinae. Zato se sada smatraju najmanjim kakaduima. Nastanjuju unutrašnost Australije, a staništa su im močvare i šikare.

Mužjak nimfa ima žarkožuto lice, čelo. Unutrašnji deo repa i podrepak su mu crne boje, a mala letna pera su bela. Ženke Nimfa papagaji su nešto svetlije sive boje, na licu im je samo naznačena žuta boja. Rep im je prošaran beličastim tačkicama, a unutrašnji deo repa i podrepak su žuto obojeni sa sivim crtežom.Tokom uzgoja uzgojene su nove boje pa danas imamo nekoliko nijansi sivih nimfi, od tamne gotovo crne do svetlosrebrne mutacije.

Oni su u prosjeku  32 cm dužine (uključujući rep). Zdrave ptice obično teže između 78 i 125 gram –  u prosjeku  90 grama. Neke mutacije, osobito neki lutino, imaju tendenciju da se prilično malih kostiju ptice. Oni mogu težiti između 78 i 90 grama.

Njihovi životni vijek u zatočeništvu obično se iskazuje u 15-20 godina, iako se ponekad daje kao kratka kao 12-15 godina, a tu su i neki koji žive i do 30 godina.

Njihovi glasovi su vrlo ugodni, i oni rijetko dobiti glasan, osim kada se pobude i to obično ne traje dugo.

Mlade nimfe su bledo obojene i nalikuju ženkama. Iako nije pravilo, mladim je mužjacima ušno polje izraženije. Najsigurniji način raspoznavanja je izražena krilna crta kod mladih ženki.

Prepoznatljiva uspravna ćuba nimfi pokazuje raspoloženje jedinke. Uspravna je kada je nimfa uzbuđena ili uplašena, lagano nakrivljena kada je opuštena, a spuštena blizu glave kada je agresivna ili se sprema za obranu. Također je spuštena ali viri prema van kada nimfa pokušava izgledati primamljivo. Za razliku od većine kakadua, ona ima duga repna pera koja čine otprilike pola njihove dužine.

KAVEZ

Kavez za nimfe mora biti prostran, a najbolji su oni jednostavnog pravougaonog oblika i prikladne visine. Dimenzije koje se preporučuju za jednu pticu su 50x30x50. Okrugli kavezi nisu pogodni jer u njima nimfe brzo slome svoj dugi rep ili se on raščupa, što im smeta. Sve vrste igračaka rado prihvataju, a najomiljenije su im zvonce i ogledalo. Kavez treba svakodnevno čistiti od izmeta i trulog voća i povrća, a jednom mesečno kompletan kavez oprati u vrućoj vodi.

Hrana u zatočeništvu

Nimfe se hrane mešavinom semenja suncokreta, prosa, ovsa, konoplje kao i svežim voćem i povrćem, pri čemu strogo treba izbegavati davanje kupusa i njemu sličnog povrća zbog otežane varljivosti. Krastavac, seme slatke paprike, spanać – jelovnik je u kome će sigurno uživati

HRANA

Nimfe jedu gotovu mešavinu semenki, prilagođenu za nimfe. Uživaju da jedu i sveže voće i povreće, ali i poslastice namenjene papagajima. Veoma je važno da u kavezu ima i sipinu kost za trošenje kljuna. Naravno, sveža i čista vodu na dostupnom mestu je obavezna. Vodu treba menjati svaki dan, a u letnjem periodima i češće. Kao i većina papagaja i nimfe vole da se kupaju i mogu se kupati nekoliko puta nedeljno u zavisnosti od godišnjeg doba. Zimi ređe i obavezno u toploj prostoriji. Za kupanje se može koristiti kadica, posuda ili tanjirić. Voda mora da bude sobne temperature u letnjim mesecima ili mlaka zimi, da se ptica ne bi prehladila.

Uslovi i razmnožavanje u zatočeništvu

Nimfa papaji su dobri i poslušni učenici pa se lako i brzo pripitome. Dužina života nimfi u zatočeništvu je uglavnom 15-20 godina, iako neki autori to smanjuju na samo 10-15 godina. U oponašanju govora baš i nisu slavne, ali dvadesetak lakših reči i po koju kratku rečenicu nauče vrlo brzo iako ponekad izgovor nije čist. Mlade nimfe do tri meseca starosti vrlo brzo nauče govoriti, ali u početku treba birati reči koje nalikuju njihovoj pesmi. Nimfu možete puštati da slobodno leti po stanu, ali vodite računa da obavezno imate zavese na prozorima (i da su prozori zatvoreni da ne bi pobegle) jer ne vide staklo i mogu da se povrede. Kada se papagaj prilagodi i privikne na ukućane i prostor, nemojte se iznenaditi ako doleti na sto, rame ili glavu. Možete ga naučiti čak i da jede iz ruke.

Nije slučajnost da se desi da nimfe na svakih par meseci imaju jaja, kod ove vrste leženje ne predstavlja problem. Ženka nimfe će sneti beličasto, okruglasto jaje ali ukoliko nema mužjaka ta jaja neće biti oplođena pa se iz njih neće izleći ptići.

Sa osamnaest meseci već postaju polno zrele i tada znaju kako da pravilno sede na jajima. Da bi došlo do parenja potrebno je da se ispune osnovni uslovi držanja. Pre svega ptice treba da pokažu interes. Uzajamno čišćenje je uobičajena pojava kod nimfi i to predstavlja znak naklonosti jedne prema drugoj, kao i češkanje kljunom po glavi i vratu.U divljini, doba razmnožavanja pada u one mesece kada je u njihovoj domovini proleće, duži sunčani periodi i u kojima sazrevaju plodovi. Međutim, domaće nimfe se pare kada god imaju optimalne uslove ne čekajući neko određeno godišnje doba. Jedan od preduslova je postavljanje gnezda sa otvorom kroz koji će ulaziti ptice. U ove svrhe može da posluži i postavljanje čvršće kutije dimenzija 40x40x40 cm sa poklopcem koji može da se otvori kao i sa ulazom za ptice. Na dno gnezda potrebno je postaviti slamu ili neku sličnu prostirku gde će nimfa sneti jaja. Nemojte zaboraviti da nimfa nije mali papagaj (veličine je oko 30-40cm), tako da sam kavez u kome se drži ptica ne sme biti mali, trebalo bi joj omogućiti što komotnije i nesmetano kretanje imajući u vidu njen dugačak rep. Obezbedite im 10-12 h svetla dnveno, dovoljno hrane i vode kako za piće tako i za kupanje. U periodu parenja potrebno je davati im namirnice bogate vitaminima A i E, kao na primer rendanu svežu šargarepu i grančice peršuna. Nakon desetak dana od parenja ženka snese 4-7 belih jaja na kojima leži 21 dan. Prillično su brižni roditelji i dešava se da oboje, mužjak i ženka, sede na jajima. U svakom slučaju, u periodu sedenja na jajima ptice ne treba uznemiravati jer ženka može da odustane ili ukoliko se uplaši može da razbije jaja.

Kada se izlegnu mladi, najbolje je ne dirati ih i prepustiti ih brizi roditelja. Potrebno je oko 8 nedelja da se mladi ptići osamostale i napuste gnezdo što je ujedno i znak da je ženka ponovo spremna za polaganje jaja.